Zaključni brošuri

V septembru smo zaključili z mednarodnim projektom “Riding with Finns and Slovenians”. LAS Obsotelje in Kozjansko ter KK Strmol sta pripravila svoji zaključni brošuri, ki predstavljata izvedbo projekta, udeležence, programe obeh taborov in splošne vtise. Od danes naprej si jih lahko pogledate v konjušnici, udeleženci tabora pa boste brošure tudi prejeli.

Deli z ostalimi
Comments Off on Zaključni brošuri

Konjeniški tabor na Finskem

V ponedeljek, 13. avgusta, se je 15 članov KK Strmola odpravilo na šestdnevni poletni konjeniški tabor v Asikkalo na Finskem. Nestrpni in navdušeni hkrati smo v nočnih urah prispeli na dolgo pričakovano konjeniško izkušnjo na severu Evrope. Projekt “Riding with Finns and Slovenians” nam je tako omogočil tabor, ki nam bo za vedno ostal v spominu.

Naš program je vključeval naslednje aktivnosti:

 • spoznavanje in predstavitev konjev v konjušnici Pyyrylä,
 • Finska pasma: predstavitev in uporaba v športih,
 • prepevanje slovenskih in konjeniških pesmi,
 • predstavitev dresure,
 • preskakovanje ovir,
 • terenska ježa po prečudoviti pokrajini Finske,
 • spoznavanje kasaštva, predstavitev in ogled,
 • ogled mesta Lahti in svetovnega prvenstva v vojaških veščinah,
 • predstavitev in ogled proizvodnje konjeniške opreme »Velj. Wahlsten«,
 • ogled konjušnice Kalliomaa Farm, učenje dela na tleh po teoriji Parelli ter jezdenje na prečudovitih konj pasme Shire (največji konji na svetu),
 • likovna delavnica s spoznavanjem anatomije konj,
 • izdelava slike na steno prostorov v konjušnici Pyyrylä, ki je zajemala elemente slovenske (Triglav) in finske pokrajine (jezero, breze),
 • plavanje s konji v jezeru v Salonsaari,
 • predstavitev finskih običajev, praznikov in navad,
 • doživetje čarobnega božiča v pokriti maneži s prihodom pravega finskega Božička (na kobili Devija) in njegovim Rudolfom (Kukkis), kateri ni prišel praznih rok in je ta pridne nagradil,
 • izvedba finskih pesmi v živo na kitaro ter karaoke,
 • predstavitev tradicionalnih finskih jedi ter slastno okušanje le-teh,
 • potovanje z ladjico po nacionalnem parku Päijänne National Park in pohodništvo po enem izmed otokov, kjer smo zobali borovnice in maline,
 • ogled muzeja na prostem v pokrajini Asikkala ter predstavitev lokalne zgodovine,
 • obisk savne,
 • obisk živalske klinike, zavetišča in tradicionalne šole za konjarje,
 • obisk in delavnica v farmi za male živali v Yli-Marola,
 • ogled mesta Helsinki,
 • tekmovanje v dresuri in preskakovanju v sodelovanju tima Slovenija – Finska ter podelitev nagrad.

Počutili smo se dobrodošlo. Finsko so nam predstavili v vseh svojih lepotah – okušali smo zanje značilne jedi (severni jelen, los, losos…), pili domač sok iz gozdnih jagod, se sprehajali po nacionalnem parku, jahali različne konje, se kopali v jezeru, savnali, spoznavali naravo ljudi, doživeli pravi finski božič ter občudovali lepote narave in krajinske arhitekture.

Linda Madarasi, podpredsednica in vodja projekta “Finska” v KKS: “Projekt nam je preko konjeniškega tabora v deželi tisočerih jezer omogočil spoznavanje konjeništva v tuji državi, izobraževanje, dobili smo vpogled v šolo jahanja, jezdili finsko pasmo konj, se preizkušali v različnih veščinah in filozofijah kako delati s konji. Spoznavali smo tujo državo, njihovo kulturo, naravo in navade. Izlet tako daleč je mladini omogočil potovanje brez staršev, nekatere udeleženke so z letalom letele prvič. Naša želja je bila, da tabornikom omogočimo poučno izkušnjo, ki ostane “za celo življenje”; predvsem pa, da spoznajo, da se prijateljstvo lahko rodi tudi daleč od doma. S skupno ljubeznijo do konj se je tako razvil uspešni primer mednarodnega sodelovanja, ki ga bomo v duhu razvoja, podpore turističnih ponudnikov in prepoznavnosti naše lokalne pokrajine ohranjali tudi v prihodnje.”

Natalija Horvat, spremljevalka in tajnica KKS: “Težko je strniti vsa lepa doživetja, ki smo jih doživeli v pravljičnem okolju Finske. Zeleni travniki, smrekovi in brezovi gozdovi, bogastvo jagodičevja (borovnice, maline, ribez), jurčki razsuti po mahu, širna polja ovsa, mirna in bistra voda jezer, prijazni ljudje in bogata kulinarika, ki razvaja še tako zahtevnega in razvajenega posameznika. Njihovo razumevanje narave, ohranitev naravnega okolja in sama skrb za razvoj podeželja, je vsekakor zelo dober vzorec za nas, ki naša naravna okolja in vso njihovo pestrost jemljemo samo po sebi umevno. Do živali pristopajo strpno, z veliko mero ljubezni in nege. Otroke je ljubezen do konj ponovno združila. V Rogatcu nastala prijateljstva so se poglobila. Tudi spremljevalci smo se vrnili domov bogatejši za nova spoznanja, ki bodo zaživela v našem okolju. Prav vsak trenutek smo se počutili sprejeto in dobrodošlo. Hvala prijateljem iz Finske!”

Mateja Čebular, članica KKS in sveta LAS: “Zame je bil mednarodni projekt s Finci neverjetna izkušnja tako iz vidika spoznavanj projekta kot z vidika spoznavanja finske dežele, njihovih običajev ter konjeništva. Neverjetno je bilo opazovati druženje in izjemen trud tako finskih kot slovenskih udeleženk, da pomagajo ena drugi, da se medsebojno učijo različnega konjeništva, spoznajo tujo deželo, jedi, kulturo ter pustijo vtise za celo življenje. Vsekakor slovenska dežela na ta način pridobiva na spoznavnosti svoje lepote.”

Vili Bukšek, predsednik KKS: “Celotni projekt Riding with Finns and Slovenians je bil pilotski in v takšni obliki prvi, zato smo se skupaj z nosilcem LAS Obsotelje in Kozjansko ob izvedbi učili in spoznali kako poteka izvajanje tovrstnih mednarodnih projektov. Kot izvajalec projekta smo uspešno izpeljali vse zadane aktivnosti, še posebej pomembna je bila izvedba konjeniškega tabora pri nas. Fincem smo omogočili pester program konjeniških vsebin, vključili pa smo tudi turistične ponudnike iz lokalnega in regionalnega območja. Zanj posebna izkušnja je bilo spanje na Rudijevem domu, saj takšnih nadmorskih višin niso vajeni. Veseli smo, da v klubu dobro delamo in si lahko postavljamo dolgoročne cilje (ponudba konjeniških taborov za tujce), ki so pomembni tudi za regionalni razvoj.”

Last but not least: Pinja and the whole team, KIITOS!

Deli z ostalimi
Comments Off on Konjeniški tabor na Finskem

Poletni konjeniški tabor za Fince

Konjeniški klub Strmol je od 1.7. do 8.7. gostil 17 finskih konjeniških navdušencev na poletnem taboru, ki se je odvil v okviru mednarodnega projekta “Riding with Finns and Slovenians”, ki je sofinanciran z Leader sredstvi.  Z namenom izmenjave znanja, izkušenj, metod in praks na področju konjeništva se je razvilo partnerstvo med izvajalci projekta, ki so organizirana izobraževanja in poletni tabor za otroke in mladino v letu 2012. Poletni tabor, ki se izvaja v angleškem jeziku, je oblika mednarodnega sodelovanja med Finsko in Slovenijo, ki podpira regionalni turizem, združuje akterje z različnih področij, spodbuja mednarodno kooperacijo ter spoznavanje naravnega in družbenega okolja v tuji državi.

Taborniki so se udeležili številnih konjeniških delavnic: jahali so maneži, spoznavali konje, jahali čez poligon, preskakovali zapreke, predstavili smo jim slovensko konjeništvo, s slovenskimi taborniki so lonžirali konje, jih negovali, skrbeli zanje, spoznavali so okoliško pokrajino na konjskem hrbtu. Slednje  – terenska ježa – je bila zanje najbolj navdušujoča, saj jim je ponujala spoznavanje narave, opazovanje slovenske pokrajine, ki je veliko bolj pestra in raznolika od finske.

Poleg spoznavanja slovenske kulinarike, narave, kulture in zgodovine, so med drugim obiskali kar nekaj turističnih znamenitosti: udeležili so se tkalske delavnice v Muzeju na prostem v Rogatcu, se okrepčali v črni kuhinji dvorca Strmol, degustirali zdravilne vode v pivnici v Rogaški Slatini, obiskali samostan in čokoladnico v Olimju, se zabavali v Aqualuni, nakupovali po za njih zelo nizkih cenah, spoznavali prestolnico – Ljubljano in se povzpeli na tri vrhove Donačke gore, kjer so v času tabora spali v Rudijevem domu. Obiskali smo tudi Lipico, kjer so spoznali lipicance, občudovali predstavitev klasične šole jahanja, obiskali muzej in si pogledali državno prvenstvo v preskakovanju zaprek.

V ospredju je bilo navezovanje stikov in vzpostavljanje prijateljstva. Po izvedbi tabora pri nas so bili finski gostje prevzeti nad lepotami Slovenije in navdušeni nad programom, ki smo jim ga ponudili. Pinja Halme, lastnica finske konjušnice je izjavila: »Veseli smo, da smo dobili priložnost sodelovati v tovrstnem projektu. Počutimo se zelo dobrodošlo in upamo, da bomo tudi mi lahko v avgustu povrnili s tako dobrim programom. Le tako visokih temperatur ne moremo obljubiti…«. Prišli so iz 16 stopinj na 34 stopinj, zato jim je pri nas bilo že skoraj tropsko. Taru Virtanen, mama ene izmed udeleženk, ki je bila del spremstva, je dodala: »Za udeleženke tabora je to posebej dobra izkušnja, saj so nekatere prvič zdoma brez staršev. Zelo pomembno se mi zdi druženje s slovenskimi predstavnicami kluba, saj je za nas še posebej značilno, da smo bolj sramežljivi in neodprti. Omogočil smo jim izredno izkušnjo, saj se preko konjev navežejo, in spoznajo, da je mogoče tudi v tuji državi navezati prijateljstvo.«

Z obljubo, da se v Slovenijo ponovno vrnejo v naslednjem letu, smo si pomahali v slovo, ampak zaenkrat zgolj do avgusta, ko se konjeniški navdušenci ponovno srečamo na Finskem.

Veseli smo, da je rdeča nit konjeništvo, ki nas združuje ne glede na državo in tako smo mladini omogočili, da v tuji državi navežejo stike, si izmenjajo izkušnje, komunicirajo v tujem jeziku in najpomembneje – uživajo pri druženju s konji, četudi  2000 km stran od doma.

Vodja projekta na slovenski strani:  Linda Madarasi, podpredsednica KK Strmol

Vodja projekta na finski strani: Pinja Halme, lastnica konjušnice Pyyrylän iz Finske

Nosilec projekta: LAS Obsotelje in Kozjansko

Posebna zahvala gre našemu predsedniku Viliju Bukšeku, ki nam je pomagal omogočiti in izvesti vse aktivnosti.

Deli z ostalimi
Comments Off on Poletni konjeniški tabor za Fince

Vabilo na tiskovno konferenco v okviru projekta »Riding with Finns and Slovenians«

Od 1. do 8.7.2012 se bo v Konjeniškem klubu Strmol odvijal poletni tabor v okviru čezmejnega projekta sodelovanja »Riding with Finns and Slovenians«, ki se sofinanciran z Leader sredstvi in katerega nosilec je LAS Obsotelje in Kozjansko.

Namen projekta je izmenjava izkušenj med LAS-oma, ogled dobre prakse, izvedba izobraževalnih poletnih taborov v tuji državi, tujem okolju, kulturi in navadah, kjer ruralno območje postane turistična destinacija in kjer se udeleženci izurijo v jahanju, spoznavajo pokrajino na konjskem hrbtu in odkrivajo posebnosti konjeništva v tuji državi. Z izvedbo projekta želimo obogatili dodatno ponudbo na podeželju, povečati prepoznavnost našega območja tako znotraj kot izven meja.
Tiskovna konferenca bo v torek, 3.7.2012, ob 9. uri v Grajski pristavi dvorca Strmol, Pot k ribniku 4, 3252 Rogatec. Po zaključku bo sladila manjša pogostitev in sprehod do konjušnice, kjer se bomo srečali z udeleženci tabora.

Vljudno vabljeni!

Deli z ostalimi
Comments Off on Vabilo na tiskovno konferenco v okviru projekta »Riding with Finns and Slovenians«

Ogled dobre prakse na Finskem

V petek zjutraj, 18.5.2012, smo štirje predstavniki projekta “Riding with Finns and Slovenians” iz Brnika odleteli na Finsko (Helsinki). Predstavnici nosilca projekta Lokalne akcijske skupine Obsotelje in Kozjansko, predsednik kluba Vili Bukšek in vodja projekta v KK Strmol Linda Madarasi smo na Finskem usklajevali projekt in si pogledali območje izvajanja. Ogledali smo si mesto Lahti, se popeljali po jezeru in na ladji večerjali, spoznali kulinariko, sestankovali s predstavniki finskega LAG in lastniki konjušnice izvajanja. Predstavili smo program in dorekli vsebino taborov, določili smo podrobnosti projekta, uskladili časovnice in skupne aktivnosti. Ogled konjušnic, nastanitvenih možnosti in področja izvajanja izobraževalnega tabora za mladino, je dal podroben vpogled v izvanje tabora. Predstavniki KK Strmola smo med drugim testirali terensko ježo po Finski naravni okolici, zadnji dan smo bili del tekmovanja v preskakovanju zaprek. V nedeljo zvečer je bila vrnitev v Slovenijo – polna prijetnih vtisov, navdušenjem nad severno državo, posebnostmi in življenja v deželi tisočerih jezer. Na kratko: jezera, gozdovi smrek in brez, borovnice in spominčice,  ki preplavlajo gozdove, lesene hiše, enostavno življenje in miren karakter ljudi, ribe in losi, božičkovi jeleni, prostranost, savne, dolgi dnevi in svetle noči, ne pozabimo – krasni konji in pestre konjušnice. Veselimo se sodelovanja z njimi – tako gostovanja Fincev pri nas, kot udeležbe na poletnem taboru pri njih. Nasvidenje kmalu!

Deli z ostalimi
Comments Off on Ogled dobre prakse na Finskem

Obisk finske delegacije

Z namenom dopolniti projektno dokumentacijo in narediti uspešni korak k zaključku projekta “Riding with Finns and Slovenians”, smo 1. in 2. 12. 2011 gostili predstavnika Lokalne akcijske skupine in vodjo konjušnice Pyyrylän iz Finske.

Deli z ostalimi
Comments Off on Obisk finske delegacije

Obiskali so nas Finci

V sodelovanju z Lokalno akcijsko skupino (LAS) Obsotelje in Kozjansko smo v ponedeljek, 6.6.2011, gostili goste iz Finske. Namen obiska je bila izmenjava izkušenj in sodelovanje v obliki izmenjave tako odraslih članov KK Strmol, kot otrok.

Pripravili smo zanimiv program, ki je zajemal turistične znamenitosti Rogatca, Rogaške Slatine, ogled Muzeja na prostem Rogatec in dvorca Strmol ter predstavitev KK Strmol. Največ njihovega zanimanja so bile deležne dejavnosti povezane s konjeništvom, kajti tudi sami se ukvarjajo s to dejavnostjo.

Podrobno smo jim predstavili sklop dejavnosti, ki jih izvajamo v poletnem taboru. Svoje navdušenje so popestrili s povabilom, da jih v bližnji prihodnosti obiščemo na Finskem.

Deli z ostalimi
Comments Off on Obiskali so nas Finci