Zeleni festival Rogatec 2018

Zeleni festival Rogatec je potekal v soboto 28. aprila 2018 v Muzeju na prostem Rogatec. Gre za sejem semen, sadik in zelišč, predavanja, delavnice in kulinariko. Letošnje osrednje predavanje je bilo na temo »CELOLETNA SAMOOSKRBNA PRIDELAVA ZELENJAVE V DOMAČEM VRTU«. V sklopu prireditve je KK Strmol imel dan odprtih vrat s predstavitvijo jahačev kluba.

 

Deli z ostalimi

Dan odprtih vrat

V ponedeljek, 2.9., smo imeli dan odprtih vrat. Od 9h do 19h je bil možen voden ogled konjušnice, poskus jahanja (1 krog), obiskovalci in člani pa so si lahko ogledali naš popoldanski program: jahali smo brez sedla, lonžirali, se družili s konji in ob 18h prikazali osnove voltižiranja ter imeli predstavitev jahačev s paradno točko. Obiskovalci so spoznavali nas, naše konje in se preizkusili v sedlu.

Deli z ostalimi

Dan odprtih vrat 2012

V času praznovanja občine Rogatec smo v KK Strmol ponovno odprli vrata vsem obiskovalcem Rogatca in ostalim ljubiteljem konj. Praznik občine Rogatec je prva sobota v septembru. Določitev tega datuma je povezana z nekdanjo živahno sejemsko tradicijo v kraju. Že pred letom 1550 je nadvojvoda Ferdinand I. odobril trgu Rogatec tedenski sejem ob sredah in določil datume za letne sejme. V sodobnem času pa v zadnjem avgustovskem tednu potekajo razne prireditve. Tem prireditvam se vsako leto pridružimo tudi mi.

Dan odprtih vrat je potekal v torek, 28.8.2012, od 9.00 do 19.00 ure. Obiskovalci smo ponudili ogled konjušnice in preizkus v jahanju. Od 16h naprej pa je potekal prikaz različnih aktivnosti. Obiskovalci so si ogledali predstavitev osnove dresure jahanja, ki je naravna sposobnost živali. Temeljno izhodišče in cilj klasične dresure je priprava konja in jahača v psihofizičnem in tehničnem smislu, da usklajeno in brez prisile v najvišji stopnji zbranosti izvajata gibe, ki jih konji sicer izvajajo tudi v prostem gibanju. Sledila je predstavitev mladih jahačev na nivoju znanja Jahač 1 in Jahač 2. Vsa potrebna znanja se tečajniki učijo pod budnim očesom trenerk jahanja in licenciranih trenerjev iz Konjeniške zveze Slovenije. Posebej privlačna disciplina je preskakovanje ovir. To je zelo zahtevna disciplina, ki zahteva popolno sodelovanje konja in jahača. Pri preskakovanju se izrazi konjeva moč in njegovo zaupanje v jahača, da ga varno pripelje preko ovir. Jahač pa more poskrbeti, da nenehno nadgrajuje svoje znanje ter izboljšuje občutek za konja. Obiskovalci so s ploskanjem nagradili tako jahače kot konje za njihov trud. Kot zadnji disciplini v našem programu, smo izvedli prikaz voltižiranja v treh hodih: v hodu, kasu in galopu. Tudi manjših akrobacij na konjskem hrbtu ni manjkalo.

Za zaključek smo obiskovalcem prikazali lonžiranje mladega konja in delo na tleh (hoja nazaj in naprej brez vrvi, postavitev konja na zadnji nogi). Bučen aplavz pa sta si prislužila jezdeca na konjih brez sedla in celo brez uzde, kar je obiskovalcem približalo, kako so jahali včasih v divjini na naraven način.

Zahvaljujemo se vsem obiskovalcem, ki so nas obiskali ob dnevu odprtih vrat. Želimo si, da bi nas obiskali tudi ob drugih priložnostih, saj so naša vrata vedno odprta vsem ljubiteljem konj.

Deli z ostalimi

Dan odprtih vrat

V sklopu praznovanja občine Rogatec smo 30. avgusta priredili dan odprtih vrat. Obiskovalci so si od 9. do 19. ure lahko ogledali konjušnico, si pogledali kako delujemo, pridobili informacije in se preizkusili v jahanju. Od 17. ure naprej smo člani KKS pripravili program, ki je zajemal predstavitvi jahačev na dveh težnostnih nivojih, prikaz lonžiranja mladega konja, ujahavanje konja, preskakovanje zaprek, jahači so za obiskovalce odhajali par točk, na koncu pa se je bilo možno popeljati s kočijo. Letošnji dan odprtih vrat je bil sproščen, dobro obiskan, zanimanja za jahanje konj kar nekaj… S tem dogodkom Vam želimo prikazati kdo smo in menimo, da nam je letos, že petič, to tudi uspelo.

Deli z ostalimi

Dan odprtih vrat

V sklopu praznovanja občine je KK Strmol organiziral dan odprtih vrat. V torek, 31.8.2010, od 9h do 19h so navdušenci in radovedni lahko pogledali konje, konjušnico in se pozanimali kako delujemo. Za člane kluba je bil pripravljen program, ki je združeval različne vsebine. Tako so obiskovalci lahko spremljali nego konja, kako zgleda oprema za ježo, jahanje na nivoju J1 in J2, se tudi sami preizkusili v ježi, opazovali konje v konjušnici, pogledali kako naši novinci preskakujejo zapreke, navijali v hitrostnem jahanju in se popeljali s kočijo.

Deli z ostalimi

Dan odprtih vrat

V Rogatcu je v četrtek, 3.9., v sklopu praznovanja občine konjeniški klub odprl vrata za vse, ki so želeli izvedeti kaj več o konjeništvu in delovanju samega kluba, ta pogumni pa so se sami lahko povzpeli na konja ali se popeljali s kočijo. Vrata so bila odprta od 9. do 19. ure, v popoldanskem času pa je potekal zanimiv program, v katerem so sodelovali tako izkušeni jahači, kot tudi otroci, ki so ob 15h predstavili svoj program in ga odjahali po pravilih izpitov KZS Jahač 1 in Jahač 2. Ob 16h so tečajniki predstavili pasme konj na hudomušen, a poučen način; ni manjkala tudi predstavitev naše koze in črno-belega psa čuvaja. Nato so še predstavili »rahlo dolgotrajno in komplicirano« pripravo konja in jahača na ježo in pokazali publiki, s kakšnimi »težavami« se spopadajo vsakodnevno. Sledilo je spretnostno jahanje, ki je bilo sestavljeno iz treh delov. Ob ritmih indijanske glasbe sta Tatjana in Vili jahala brez sedla in uzde, sledila je kratka predstavitev preskakovanja zaprek (Maja in Linda). Zanimanje in navdušenje je še naraslo, ko je Vili jahal na konju stoje. Vse te »akrobacije« so spominjale na slavnega »letečega francoza« Lorenza, kjer so konjeniki dobili navdih. Nekaj krogov na konju je naredil tudi naš pes Sunny, ki si je prislužil obilo pohvale. Ljudje so se še zbirali, otroci pa so bili željni poizkusiti se na konju tudi sami, tako da smo naredili kratek premor in omogočili ježo tudi neveščim. Po 18. uri so sledile težko pričakovane konjeniške igre. Dvanajst jahačev se je v parih potegovalo za zmago. Vsi so uspešno prejahali poligon, publika pa je vneto navijala za svoje favorite. Na koncu je sledila še pogostitev, saj se je bilo potrebno po toliko urah v sedlu okrepiti.